Omsorgspersonal prioriterar bland råd till kommunerna

Rätt stöd till arbete formulerade utifrån samtal med människor med funktionsnedsättningar 10 råd till Sveriges kommuner. Vid en utbildningsdag för omsorgspersonal fick deltagarna ”rösta” på vilka råd de tycker är viktigast att ta till sig i arbetet. Antal kryss i parentesen. Viktigast ansåg de det vara att ”gå utanför ramarna” och ingen tyckte att man skulle ”involvera familjen” när det gäller stöd till arbete.

Anpassa utbildningen. (8)

Anpassa och skräddarsy vuxenutbildningen efter varje individs behov. De som har sin bakgrund i särskola har också rätt till yrkesinriktad och utvecklande vuxenutbildning.

Ha anställning som mål. (5)

 

Tro på den arbetssökandes förmåga från första stund och sätt anställning som mål! Och inte bara under ett halvår, utan längre tid. Många behöver också stöd att behålla anställningen.

Vinn den arbetssökandes förtroende. (1)

 

Stödet fungerar bäst när den arbetssökande får förtroende och blir förstådd. Bygg upp en förtroendefull relation till den arbetssökande och sätt dig in i dennes situation.

Gå utanför ramarna. (11)

 

Ibland är det önskvärt att tänka utanför ramarna och lämna den invanda rollen för att kunna ge rätt stöd. Var flexibel och kreativ! Sätt medmänniskan i centrum, inte en organisationsstruktur.

Odla kontakten med arbetsgivarna. (4)

För att stödja andra att till anställning krävs ett nätverk av intresserade arbetsgivare. Vårda relationerna till arbetsgivarna genom att åka ut till arbetsplatserna och bjuda in till intressanta evenemang! Glöm inte kommunens egna enheter.

Stöd den arbetssökande att berätta om sig själv. (8)

 

Det är svårt att veta när och hur man ska berätta om sina stödbehov för andra på arbetsplatsen. Skaffa kunskaper om funktionsnedsättningen och lär känna den arbetssökande. Ge sedan stöd till denne i att berätta om sig själv.

Involvera familjen. (0)

 

Stöd den arbetssökande i drömmen om ett jobb, men för också en diskussion med familjen när det är påkallat. Familjen kan vara med i dialogen om den arbetssökande ger sitt samtycke.

Rekrytera engagerad personal. (4)

 

Rekrytera coacher och arbetskonsulenter med engagemang och förmåga att bygga relationer. Försök få dem att trivas och stanna länge på sitt jobb! Ta gärna med en arbetssökande vid anställningsintervjuerna.

Samordna resurserna. (7)

 

För alla inblandade är det bästa att myndigheterna samordnar sig och har en gemensam mottagning för arbetssökande. Samordning ökar även de samhällsekonomiska vinsterna.

Utvärdera insatserna. (3)

 

Mätbara mål måste kompletteras med kvalitativa utvärderingar. Integrera dessa i återkommande reflektioner i personalgruppen och förklara dem för de arbetssökande.

Lämna en kommentar