Carolins drömjobb blev verklighet

Carolin på jobbet i Gävle

Carolin på jobbet i Gävle

För att minska utanförskapet beslutade Gävle kommun år 2010 att 1,5 procent av alla anställningar i kommunen ska innehas av människor med psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning.

Anställningarna föregås av praktik och nödvändiga anpassningar görs. Anställningsavtalet är det så kallade beredskapsavtalet, BeA. Anställningen gäller till pensionen, men förhoppningen är att några ska gå vidare till andra jobb.

En av dem som fått jobb är Carolin. Hon har en trygghetsanställning på Lillhagsskolans grundsärskola. Hon jobbar med mellanstadieklassen som består av sex elever.

Carolin har alltid varit intresserad av barn och ungdomar. Därför gick hon inriktningen Barn och fritid på gymnasiet. Under den sista gymnasieterminen sökte hon själv praktik på grundsärskolan, där hennes före detta lärare AnnCie Cristoffersson jobbade.

Carolin ville sedan få en anställning på grundsärskolan och efter ytterligare tre månaders praktik blev detta verklighet. AnnCie tog kontakt med Arbetsförmedlingen, kommunens arbetsmarknadsenhet samt skolans rektor för att skapa en trygghetsanställning. En sådan omprövas inte på samma sätt som en lönebidragsanställning.

AnnCie berättar att Carolin hjälper barnen att komma igång med sina respektive arbeten. Hon motiverar och hjälper eleverna att tänka högt. Ett bra stöd är att sitta bredvid en elev som har svårt att hålla igång arbetet.

Carolin läser tillsammans med eleverna, går igenom lärarens instruktioner och påminner om vad som ska göras. På rasterna pratar Carolin med elever som inte vet vad de ska hitta på. Hon sprider en positiv stämning, sammanfattar AnnCie.

För arbetsgivaren är fördelen att någon på ett naturligt sätt delar med sig av sina egna erfarenheter av särskolan till eleverna. Carolins exempel ger framtidstro till eleverna, säger AnnCie. De förstår att det går att få jobb som vuxen.

För Carolins del innebär anställningen mer pengar i plånboken än vad aktivitetsersättning skulle ge. Jobbet ger självförtroende och vetskap om att bidra i samhället.

Har du som läsare andra positiva exempel på människor med funktionsnedsättning som fått jobb? Gör som AnnCie Cristoffersson i Gävle och skicka in din berättelse till Rätt stöd till arbete! (mail: emil.erdtman@hso.se).

Lämna en kommentar