Lyckad konferens i Hudiksvall

Målet var 100 deltagare och 102 kom till konferensen Rätt stöd till arbete på Kulturhuset i Hudiksvall. Moderator var Barbro Lindgren som i över 20 år arbetat med arbetsmarknadsfrågor för personer med funktionsnedsättning.

Hudiksvalls kommunchef Bengt Friberg hälsade alla välkomna till stan och underströk att arbetet är den plats där vi blir sedda och bekräftade. Därför borde alla ha rätt till en plats på arbetsmarknaden. Kommunchefen betonade också att tjänstemän behöver ett friutrymme där de kan vara kreativa i sitt stöd till medborgarna.

Pär Larshans, hållbarhetschef på Max hamburgerrestauranger, sa att Winston Churchill har varit en inspiration. Men frågan är om han – med alla sina funktionsnedsättningar – skulle ha fått något jobb idag. På Max skulle han åtminstone få jobb. (Men inte i Hudiksvall, för där finns än så länge inget Max.)

Max har sedan över tio år tillbaka ett samarbete med Samhall som förmedlar arbetskraft. Internt har detta inneburit att restaurangcheferna fått utbildning om funktionsnedsättningar. Man måste börja med att få bort rädslor hos cheferna, sa Pär.

Max anställer inte personer med funktionsnedsättning för att vara snälla. Det är kompetensen vi vill åt, sa han. Samtidigt är bolaget med och löser ett samhällsproblem. Det finns affärsmöjligheter i att ta ansvar, sammanfattade Pär Larshans.

Morgan Persson från det Hudiksvallsbaserade dataföretaget Monitor berättade om anställningen av ”Anders” som har Aspergers syndrom. Han fick börja med enklare arbetsuppgifter, men klarade dessa galant.

Nu har ”Anders” i över ett år jobbat med att programmera bolagets affärssystem som används av närmare 30 000 personer runtom i världen. Vi har hittat exakt rätt kompetens för uppgiften, sa Morgan. Han nämnde också att de anställda brukar spela sällskapsspelet Suro på rasterna. Detta passar ”Anders” och han blir ofta månadens vinnare.

Sara Junkka och Jenny Nilsson från Sundsvall kommun redogjorde för projektet Komijobb som är ett samarbete mellan socialtjänst, Arbetsförmedlingen och den kommunala enheten FAVI. Målet är 600 anställningar i kommun, myndighet eller föreningsliv – av juridiska skäl inte på företag. Av den första ”årskullen” har 28 procent gått vidare till arbete.

Anställning är den effektivaste arbetsmarknadsmetoden, sa Sara och Jenny och refererade till forskaren David Rosenberg. Samtidigt ser kommunen ekonomiska fördelar med att anställa. Det första året kostar det lika mycket med anställning och försörjningsstöd (8000 per person och månad). Men redan från det andra året är det ekonomiskt fördelaktigt för kommunen att anställa.

Anställningarna sker enligt avtalet som kallas BEA (Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser). Kommuner för samtal direkt med facket som godkänt alla subventionerade anställningar. Avtalet innebär att arbetstagaren kan avsluta direkt om man får annat jobb eller vill börja studera. Man kan också välja att studera en del av arbetstiden, vilket 70 personer gör.

Stellan Berglund från samordningsförbundet i Skellefteå tog också upp ekonomiska fördelar, i Skellefteås fall med ekonomiskt samordnat stöd där Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunen och landstinget bidrar till en gemensam pott med pengar.

Eftersom Gävleborg är det enda län i Sverige som saknar samordningsförbund argumenterade Stellan grundligt för samordning. Lagen om finansiell samordning (Finsam) är från 2004 och redan 2005 samordnade man sig i Skellefteå. 230 av 290 kommuner har samordning.

För att starta ett samordningsförbund krävs det att de fyra myndigheterna sätter sig ner och kommer överens om att de vill ha samordning. En nyhet som framkom igår var att de tio kommunerna i Gävleborgs län har kommit överens om detta och nu väntar in svar från landstinget.

Yvonne Lindfors från Hudiksvalls resurscentrum (HRC är tidigare beskrivet på bloggen) ledde ett samtal med två arbetstagare och deras handledare. Jonathan är 30 år och har ADHD. Han har gått från daglig verksamhet till en OSA-anställning. Han började jobba en halv dag i veckan och gick sedan upp i tid. Hans handledare Sofie berättade att hon ”smög på” honom mer och mer ansvar.

Idag är Jonathan en omtyckt resurs och har löst vissa situationer som ingen annan klarade av. Dom säger att jag gör ett väldigt bra jobb, kommenterade Jonathan och strålade av stolthet. ”Barnen tjatar på mig att jag ska fortsätta. Och även lärarna. Jag är bra på att öppna dörrar för andra.”

Annika blev efter missbruk och fängelsedom bostadslös. Hon trodde då att hon skulle bli av med sin praktikplats men Hudiksvalls resurscentrum ringde och försäkrade henne om att hon hade kvar sin plats. Det telefonsamtalet var oerhört viktigt, sa Annika.

Vid ett annat tillfälle mötte hon sin handledare på affären och fick en kram. Sådana till synes små detaljer har gett Annika hoppet tillbaka. Som handledare måste man bygga upp alliansen med den arbetssökande tidigt i processen, sa Annikas handledare Marie. De egna värderingarna är oerhört viktiga – att till exempel inte vara dömande. Andra råd var från Marie: låt det ta tid, våga gå utanför ramarna och respektera varandras olikheter!

Idag har Annika OSA-anställning inom konstnärlig verksamhet och fungerar som ett stöd för andra. Hon ser verkligen andra, fyllde Maria i. Mitt råd till andra är att söka hjälp utan att skämmas över sin bakgrund, avslutade Annika.

Maria Brenner Jacobsson presenterade den helt nya ”ingången” Enig som vänder sig till ungdomar i Hudiksvall. Maria utstrålade engagemang och man förstår att ungdomar gärna vänder sig till henne. Det ska vara lugnt och skönt att komma till Enig, sa hon.

Jag frågar inte vad ungdomarna vill göra om tio år eller vad de har för mål, sa hon. Somliga har inte varit ute på flera år och behöver långsam tillvänjning. Enig erbjuder halvårsanställningar och den första startar nu i februari. Handledarna får samtidigt utbildning.

Rätt stöd till arbete presenterade de tre materialen Våga visa vägen (för arbetsgivare), Nyckeln till arbete (för arbetssökande med funktionsnedsättning) och Rätt stöd till arbete (för stödpersoner). Många av de råd och tips som finns i dessa skrifter kom även upp på konferensen.

På plats i Hudiksvall fanns även sju utställare från både myndigheter och företag. Genom gruppövningar skapades kontakter med utställare och mellan konferensens olika målgrupper: arbetsgivare, politiker, tjänstemän och det civila samhället (funktionhindersrörelsen).

På bloggens sida ”Media” finns den lokala funktionshindersrörelsens debattartikel inför konferensen, ett radioreportage och en tidningsartikel. Föreläsarnas Powerpointbilder samt bilder från konferensen kommer senare.

Lämna en kommentar